Öğreniyoruz...

Öğrendiğimiz bilgileri tekrarlıyoruz.

Yazıyoruz...

Daha fazlasını ve doğrusunu verebilmek için araştırdıktan sonra yazıyoruz.

Paylaşıyoruz...

yararlı olacağını düşündüğümüz bilgileri sizlere ulaştırıyoruz.
 

Endüstri Mühendisliği Nedir ? Ne Tür İşler Yapar ?

21 Kasım 2014 Cuma


Bu yazımızda sizlere endüstri mühendisliğinden bahsedeceğim. Bu yazıyı yazmaktaki amacım sadece bu bölümü seçmeyi düşünen liselilere yardımcı olmaktır. Zamanında sadece makine mühendisliğinin bir alt dalı iken, memlekette hukuk okuyan öğrencilerin patladığı dönemden, nasıl günümüzde en çok tercih edilen mühendislik dallarından biri haline geldi bundan bahsetmek istiyorum. Nerelerde çalışırlar, ne tür sorumlulukları vardır, bu mesleğin geleceği nedir, ne tür bir kişilik gerektirir gibi sorularınıza yanıt bulabileceğinizi düşünüyorum.

İlk olarak bazı klişeleri düzelterek başlayalım. İnternetteki pek çok forumda bulabilirsiniz bunları. Örneğin, “Sayısal okumuş işletmeciye endüstri mühendisi denir” veya Endüstri mühendisi her şeyden anlar ama hiç bir şey bilmez gibi gibi… Böyle düşünülmesinin ana sebebi endüstri mühendisliğinin ideolojisinden kaynaklanır. Herhangi bir sektöre bağlı kalmayan bu bölüm mezunları hemen hemen her alanda kendini gösterebilirler, bu yüzden iş sahasının çok geniş olduğu su götürmez bir gerçek. Elbette ki belli bir alanda uzmanlaşmış elemanların daha çok tercih edildiği gerçeği de mevcut.

Temel olarak her türlü sistemin optimizasyonuyla (iyileştirilmesi, daha verimli hale getirme) ilgilenirler. Ayrıca üretim sürecini planlama, maliye, makine, tesisat, mekan seçimi, iş planı ve örgütlenmeye yardımcı olma gibi görevleri vardır. Dolayısıyla onları ürün veya hizmet üreten tüm kamu ve özel işyerlerinde görebilirsiniz. Mezunların da dediği gibi “Hastaya doktor, savunmaya avukat, uzaya astronot, geri kalan her şey için endüstri mühendisliği!” Çalışma ortamına gelecek olursak, ‘beyaz yakalı’ dediğimiz yönetici sıfatıyla ofis ortamında görev yapanları olduğu gibi; fabrika, saha alanları gibi masa başında görev yapmayanlar da vardır.

Yönetici vasfı taşıdığı için işverenler mülakatlarında da bu standartları taşıyacak bir karakteri görmeyi beklerler. İleriyi görebilen ve önsezi sahibi, hırslı ve başarma içgüdüsüne sahip, fırsatları görebilen, sorumluluk sahibi, insan ihtiyaçları görebilen, sosyal ve matematiksel zekaya sahip, kriz yönetimini ele alabilecek, çalışanlarını kontrol edebilecek yönetici özellikleri bir endüstri mühendisinde olması gereken niteliklerdir. İş verimliliği açısından bir işletmede olmazsa olmaz elemandır. Bir fabrikada sınırlı kaynaklarla nasıl verimi arttırıp, maliyeti düşürebilirim dendiğinde aramanız gereken kişidir kısacası.

Özetle proje yönetimi, simülasyon, üretim planlaması, danışmanlık alanlarında görev yapan, problem çözen ve yükselme ve alan değiştirme imkanı tanıyan mühendisliklerimizden biridir. Her sene kontejyan imkanı artıp da boş kalmayan alanlardan biridir. Fakat bu popülaritesi rekabeti de beraberinde getirecektir bunu da aday arkadaşlara unutmadan iletiyim.

Referanslar
Yalçınkaya, Özgür. (Aralık, 2010). Endüstri Mühendisi Olmak İsteyen Liseliler.



Süleyman Demirel Üniversitesi. (2014). Endüstri Mühendisliği Nedir? Retrieved from http://muhendislik.sdu.edu.tr/

0 yorum:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe