Öğreniyoruz...

Öğrendiğimiz bilgileri tekrarlıyoruz.

Yazıyoruz...

Daha fazlasını ve doğrusunu verebilmek için araştırdıktan sonra yazıyoruz.

Paylaşıyoruz...

yararlı olacağını düşündüğümüz bilgileri sizlere ulaştırıyoruz.
 

Amblem Nedir ?

21 Şubat 2015 Cumartesi



  Amblemler bir kurumu, ürünü ya da hizmeti özel olarak tanımlamaya yarayan çizgi ve resimle yapılan çalışmalardır. Kurum ya da kuruluşun sosyal bireyselliğini gösterir. Çoğu zaman amblem ve logo kavramları karıştırılabilir fakat amblemler ve logolar tamamen farklı şeylerdir. Amblemler seyirliktir, markaların sembolleridir. Logolar ise bir ürünün ya da hizmetin yasal açıdan tescil edilip korunarak düzenlenmiş harf ya da kelime dizisinin kullanılmasıdır. Yani kısaca çizgi ve resimlerle yapılanlar amblem, harf ve yazıyla yapılanlar ise logodur.
   
  Amblemler markayı kavranması en kolay, basit ve kestirme yoluyla anlatmayı ve  hatırlanmayı sağlar. Özellikleri ise şu şekildedir ;

1.       Amblemler sade olmalıdır. Bu kavranmasını kolaylaştırır. Ne kadar fazla detay olursa algılanması o kadar zorlaşır.

2.       Amblemlerin sevimli olması gerekir. İnsanın görsel zevkine hitap etmeli.

3.       Leke özelliğine sahip olmalıdır. Bu amblemlerin görünürlüğü açısından önemlidir. Leke etkisine sahip değil ve ince detaylara sahipse anlaşılması zorlaşır.
4.       Amblemler büyüyüp küçüldüğünde etkisini kaybetmemeli. Amblemler birçok düzlem üzerinde sergilenir. Yeri geldiğinde küçük bir rozet olur yeri geldiğinde ise büyük billboardlarda kullanılabilir. Eğer amblem büyütüldüğünde ya da küçültüldüğünde detayları kayboluyorsa ve anlaşılması zorlaşıyorsa işe yaramaz.
5.       Akılda kalıcı olması gerekir.
6.       Her türlü baskıya elverişli olması gerekir.
7.       Matematik çözümü olması gerekir. Bilgisayar dönemlerinden önce amblemler de elle çizilir ve hazırlanırdı. Amblemlerin farklı düzlemlerde kullanıldığında aynı olabilmesi için bir matematik çözümü olması gerekirdi. Ama günümüzde artık bilgisayar yardımıyla bu işler kolaylaştığı için artık amblemlerde aranan bir özellik değil.
8.       Amblemler siyah-beyaz olarak tasarlanır çünkü en iyi kontrast bunla sağlanır. Tasarlama işi bittikten sonra renklendirme yapılır.



Amblem Çeşitleri


1.       Formlarını Harflerden Alan Amblemler : Kullanılan harflerin karakteristik bir özelliği, ayırt ediciliği ve çizimi olmalıdır. Genellikle geometrik formlar kullanılır. R harfi tek başına bi amblem olamaz ama R’yi bir daire içerisini aldığımızda bir amblem özelliği taşır.





2.       Firma Hakkında İmaj Veren Biçimlerden Oluşan Amblemler : Genellikle firmanın sağladığı ürün ya da hizmet hakkında yapılan amblemlerdir. Bu amblemler firma hakkında bilgi taşır.





3.       Harf ve Resimsel Biçimlerin Bir Arada Kullanıldığı Amblemler : Firma hakkında bir imaj verirken aynı zamanda firmanın baş harfi kullanılarak diğerlerinden ayrılmasını sağlıyor.




4.       Firma Hakkında Yeni Bir İmaj Veren Amblemler : Bu tür çalışmalarda genellikle soyutlanma kullanılır.



5.       İllüstratif Amblemler : Resimsel bir tat vermek amacıyla yapılır, sadeleştirilir.



6.       Optik Amblemler : Özel bir anlatımı yoktur, estetik amaç güder. Görsel olarak güçlüdür ve çabuk fark edilirler.



8 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok güzel

Unknown dedi ki...

Çok güzelama çok zor yazan yağmur temizel 2sinide

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

biraz kısa yazın

Unknown dedi ki...

Cok uzun ap

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

öğretici ama bazı yerlerde gereksiz bilgiler verilmiş umarım yorumum yardımcı olur

Unknown dedi ki...

Gerçekten harika yardımcı oluyo.. Ama gereksiz bilgiler de verilmiş.. Teşekkürler

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe